Hoe kies je de juiste maat van de skischoenen en wat is mondo point?

De maat van de skischoenen staat vermeld in de maat van MONDO POINT, in het artikel leer je wat het werkelijk is en hoe je je voetlengte precies meet voor de juiste keuze.

VOLWASSENEN:

Ga met je rug tegen de muur staan ​​en schuif je hiel tegen de muur en meet nauwkeurig de lengte van je voet in cm (van hiel tot teen). Rond de maat af op 0,5 cm. (bijvoorbeeld 26,3 = 26,5, 28,7 = 29 of 26,8 = 27,0). Onthoud dat als je voornamelijk dikkere sokken gebruikt, je gerust het cijfer 0,5-1 kunt toevoegen.

KINDEREN:

Heb je een hogere wreef of een wijder been, neem dan gerust contact met ons op via info@mardosport.be en wij bieden je een geschikte skischoen voor jou.

De onderstaande tabel met markeringen voor schoenmaten kunt u ook helpen.

FLEX-INDEX (STIJFHEID VAN DE SKISCHOENEN)

De stijfheid van de skischoenen betekent hoe moeilijk het is om de skischoen voorover te buigen. Er is een gevestigde schaal van stijfheid van skischoenen in het bereik van zacht (soft) tot zeer stijf (stiff), aangegeven door een numerieke "flex-index".
De schaal varieert meestal van 50 (zacht) t/m 130 (zeer stijf). Dit nummer staat vaak aan de onderkant of zijkant van de skischoen.  

Aanbevolen flex-index voor heren ski's:

  • Beginner – aanbevolen flex 50-90
  • Gevorderde – aanbevolen flex 70-110
  • Expert – aanbevolen flex 100-140
  • Racer – aanbevolen flex 130+

Aanbevolen flexindex voor dames ski's:

  • Beginner – aanbevolen flex 40-80
  • Gevorderde – aanbevolen flex 60-100
  • Expert – aanbevolen flex 80-120
  • Racer – aanbevolen flex 110+

 

Het terrein, de snelheid en de soort sneeuw spelen een rol bij het kiezen van de juiste stijfheid. Professionele freeriders of big-mountain riders kiezen vaak voor iets zachtere schoenen dan de topconcurrenten van het WK, parkriders kiezen voor nog zachter. Variabele sneeuw en steil terrein vereisen vaak een beweeglijker manchet, terwijl een hard en gelijkmatig glad oppervlak (bijv. een racebaan) en technieken die druk uitoefenen op de tip stevigere en stijvere schoenen vereisen.

Persoonlijke voorkeuren en fysieke fitheid zijn ook belangrijk. Een sportieve beginner kan beter rijden bij gemiddelde tot stijve skiërs, terwijl ervaren skiërs zachtere modellen kunnen bereiken. Je lengte en gewicht zijn ook belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste flex. Voor iemand die laag en licht is, zal het moeilijk zijn om zeer stijve schoenen te buigen. Aan de andere kant heeft iemand die langer is, stijvere schoenen nodig, ook al is hij maar een beginner.

 

MANCHET VORM

De juiste manchet voor de maat en vorm van je kuit is een belangrijk onderdeel van je skischoenen. Aan de vorm en hoogte van de schaal en manchetten moet meer aandacht worden besteed, vooral door vrouwen (wier enkels meestal lager zijn dan die van mannen), of degenen met hoge en brede wreef. De meeste skischoenen hebben een verstelbare gesp aan de bovenkant die naar verschillende posities kan worden verplaatst. Je zal het vooral waarderen als jouw gespen erg strak worden aangetrokken. Veel fabrikanten bieden momenteel speciale skischoenen voor dames aan, die zo zijn ontworpen dat vrouwen met lage en lange enkels geen probleem hebben om ze te dragen. Veel fabrikanten bieden ook een verstelbare manchet die je meer pasvorminstellingen geeft.

 

FUNCTIES EN ACCESSOIRES

Skischoenen bieden een aantal functies om de prestaties, het comfort en het gebruiksgemak te verbeteren. Velen van hen richten zich op de aanpassing en kenmerken van de schoen, maar variëren van model tot model.

Inlegzolen

Dit zijn uitneembare, zachte binnenschoenen die de voet beschermen en isoleren van het harde buitenskelet. Alle inlegzolen zijn gecomprimeerd en aangepast aan de voeten van de skiër, zodat skischoenen die op het moment van de test strak lijken, na een paar dagen skiën losser zullen zijn. Sommige skischoenen bieden volledig aanpasbare thermische inlegzolen die kunnen worden verwarmd in een speciale oven en precies naar de voet van de skiër kunnen worden gevormd. Deze inlegzolen behouden hun vorm ook na afkoeling.

Power Strap

Dit is klittenband aan de bovenkant van de manchet van de skischoen (sommige fabrikanten gebruiken mechanische gespen). Wanneer het klittenband wordt vastgedraaid, verhoogt het de energieoverdracht en controle en fungeert het als een extra gesp met een groot instelbereik. De strakheid van de krachtband is een kwestie van persoonlijke voorkeur, dus u hoeft niet bang te zijn om te experimenteren.

Micro-verstelbare gespen

De microverstelling verkort of verlengt de gespen echt en stelt je in staat om de spanning en de juiste pasvorm te verfijnen. Draai met de klok mee om de gespen in te korten en trek aan de pasvorm van de skischoen, draai tegen de klok in om de gesp te verlengen en de pasvorm van de skischoen vrijer te maken.

Manchet aanpassing

Veel schoenen bieden skiërs de mogelijkheid om de bovenhoek van de manchet aan te passen aan de hoek van de voet. Deze instelling kan belangrijk zijn als uw natuurlijke instelling ervoor zorgt dat de belasting van de buiten- of binnenrand onevenredig is. De aanpassing van de manchet gebeurt meestal door de klinknagels met een inbussleutel te verstellen.

Achterspoiler

Verwijderbare wig aan de achterkant van de schoen tussen het skelet en de inlegzool, gelegen in het gebied achter de kuit. Het vergroot de hellingshoek van de voorkant met een paar graden en vult de ruimte aan de bovenkant van de manchet om de opening tussen uw been en het skelet te verkleinen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor skiërs met dunne benen, of voor degenen die de voorkeur geven aan een grotere helling. De spoilers kunnen met schroeven aan de manchet worden bevestigd of gewoon met klittenband aan de achterkant van de voering.

Verwisselbare zolen

Sommige schoenen bieden de mogelijkheid om de zool te veranderen, meestal van alpineskiën naar een aki-alpinisme zool of omgekeerd. Het veranderen van de zool kan de keuze van de binding beperken, dus hun compatibiliteit moet worden gecontroleerd.

Ski/ Walk-schakelaar

Veel skischoenen hebben de mogelijkheid om over te schakelen van een vaste ritmodus naar een wandelmodus. Schakelen met een kleine knop past de helling van de manchet aan en geeft je zo meer bewegingsvrijheid tijdens het lopen. Deze functie wordt het meest gebruikt voor ski-alpinisme skischoenen.

Kantelen

Hiermee kunt u de manchet een beetje tegen de onderkant van het skelet kantelen, zodat deze enigszins de natuurlijke positie van de benen respecteert. Een goede kantelinstelling vereist een nauwkeurige beoordeling van de houding en gespecialiseerde hulpmiddelen. Kantelen staat bekend als enkel of dubbel.