Hoe kies je de juiste maat en type ski-alpinisme ski’s?

DE LENGTE VAN SKI-ALPINISME SKI’S

Bij het kiezen van de lengte raden we aan om te bewegen tussen de hoogte van de skiër minus 20 cm tot de lengte van de ski’s gelijk aan de hoogte van de skiër. Als je kiest voor korte ski’s die meer zijn gesneden met een kleinere radius, kun je verwachten dat ze meer draaien (je zult minder moeite doen om een boog te maken).

Skialpinisme ski’s die zo lang zijn als jij en minder geknipt zijn met een grotere radius, zullen beter geleidend zijn, gemakkelijker door te rijden zijn, vooral bij hogere snelheden, en zullen geschikter zijn voor de oversteek. Freeride ski’s kunnen +10 cm langer zijn dan je lichaamslengte.

 

SKI-ALPINISME SKI’S VERDELEN

Racing
ultralichte ski’s ontworpen voor race-ski-alpinisten. Het is heel gemakkelijk om met ze bergop te lopen, maar dankzij hun lage gewicht en snit zijn ze moeilijker te controleren voor een recreatieve ski-alpinist. De techniek van het skiën op dergelijke ski’s moet je eerst onder de knie hebben en eraan gewend zijn. De ski’s zijn vrij smal – de breedte onder de ski is ongeveer 65 mm. Het materiaal vormt meestal een combinatie van licht carbon en hout.

Klassieke ski-alpinisme ski’s voor toerskiën
de gulden middenweg van ski-alpinisme ski’s. Ze bieden uitstekende trapeigenschappen en comfort bij het skiën op verschillende soorten terrein. De breedte van het belag onder de skischoenen varieert van 70 t/m 90 mm.

Freeride ski’s
van deze 3 typen zijn dit de zwaarste stukken, die ook de breedste zijn. Wat betreft de vergelijking van beklimming / afdaling zijn ze primair aangepast zodat je comfortabel kunt skiën in diepe poeder of ijzig open terrein. De breedte van het belag varieert van 90 mm tot hele grote planken. Beklimmen is fysiek veeleisend en moeilijk bij dit soort ski’s, maar dergelijke ski’s zullen zich lonen als je bergafwaarts gaat.

 

PARAMETERS BIJ HET KIEZEN VAN SKI-ALPINISME SKI’S

Constructiemateriaal
voornamelijk een combinatie van houten sandwichconstructie en stevige materiaalsoorten - koolstof, aramide, titaan ...

Radius
varieert meestal van 13 t/m 17 meter. Voor freeride ski’s is het meer. Over het algemeen worden radii tot R15 meter geselecteerd. De simpele regel is: je maakt een langere boog met een ski met een kleinere radius dan een korte boog met een ski met een grotere radius. Het is een belangrijke factor in termen van veiligheid en controle van de ski, vooral als je treint en de voorkeur geeft aan drukke skipistes, vooral in het weekend.

Afmetingen
let op de snit van de tip van de ski, van het midden van de ski en van de tail (bijv. tip: 112 mm, midden: 75 mm, tail: 100 mm) - deze afmetingen helpen je bij het kiezen. De regel hier is dat hoe groter de breedte van de ski, hoe stabieler de ski is bij het afdalen.

Lengte van de ski’s
voor mannen wordt een lengte in het bereik van ongeveer 165 t/m 180 cm aanbevolen; voor vrouwen zijn de lengtes van 146 t/m 160 cm optimaal.

Gewicht
het gewicht is variabel voor elk type ski-alpinisme ski. Het gewicht van de raceski’s is ongeveer 700 gram (1 ski). Klassieke ski-alpinisme ski’s zijn wat zwaarder. Daar varieert het gewicht van 1300 gram per ski. De zwaarste onder ski-alpinisme ski’s zijn freeride ski’s. Er is meer gewicht merkbaar. 1 ski weegt vanaf 1800 g en meer.